О ОПШТИНИ БАЧКА ПАЛАНКА

О НАШОЈ БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

На основу археолошких налаза и писаних докумената доказано је да су на овим просторима људи живели непрекидно од праисторије до данас.

Прва насеља се подижу у 11. веку, а назив Паланка се помиње 1593. године. Ток реке Дунав пролази територијом Општине на дужини од око 35 км (1315 ркм – 1280 ркм). На основу података Музеја у Бачкој Паланци, на територији општине је откривено, али у мањој мери и проучено 33 археолошка локалитета. Међу њима се бројношћу, очуваношћу, значајем истичу налазишта из бронзаног доба и средњег века.

Општина Бачка Паланка се граничи са осам општина од којих су четири у Бачкој (општина Бач, Оџаци, Врбас и Бачки Петровац), три у Срему (општина Шид, Сремска Митровица и Беочин), и јужно од Дунава је Вуковарска општина у Хрватској. По свом положају на мрежи путева у региону, општина Бачка Паланка се налази на тромеђи Хрватске, Босне и Херцеговине (Републике Српске) и Србије. Бачка Паланка се налази 40 км западно од Новог Сада, 122 км северо-западно од Београда, 107 км јужно од Суботице, 323 км јужно од Будимпеште и 564 км југо-источно од Беча. Просечна надморска висина општине Бачке Паланке износи око 80 метара.

Територија општине налази се у умереноконтиненталном климатском појасу. Мрежом магистралних, регионалних и локалних путева у дужини од 300 километара повезана су сва насеља у Општини. Због свог положаја, повољних климатских услова (панонска равница, река Дунав и обронци планине Фрушке Горе) Бачка Паланка има услове за значајан развој туризма. Ова средина има континенталну климу са четири годишња доба и просечном летњом температуром од 23 степена целзијуса.

Према последњем попису становништва из 2002. године паланачка општина је имала укупно 60.966 становника. Густина насељености од 101.6 становника по км2, такође је већа од војвођанског просека (93.6). Површина општине 577 км2.

sr_RSСрпски језик