О нама

ПОСЕТИТЕ БАЧКУ ПАЛАНКУ

Град на реци Дунав

На левој обали Дунава, 45 км узводно од Новог Сада, преко пута древног града Илока, налази се Бачка Паланка. У саставу општине су Обровац, Карађорђево, Товаришево, Младеново, Челарево, Гајдобра, Нова Гајдобра, Силбаш, Параге, Деспотово, Пивнице и два места у Срему – Нештин и Визић. У околини Бачке Паланке је познати дворац у Челареву (10 км) са изложбом предмета примењене уметности XVIII и XIX века. 

У Челареву је откривена и највећа некропола у Војводини с гробовима из ВИИИ и ИX века и изванредним налазима (златни и остали скупоцени накит, оружје и оруђе). Повољан географски положај, као и добри климатски услови (Панонска низија, река Дунав и обронци Фрушке Горе) представљају значајан потенцијал за развој туризма у општини Бачка Паланка. У близини Бачке Паланке су и позната ловишта и излетишта Багремара, Тиквара, Ристовача и Карађорђево.


Где ићи?


ДОМОВИНА РИБЉЕ ЧОРБЕ, СПОРТСКИХ АСОВА И УНИКАТНЕ ВОЈВОДЈАНСКЕ УМЕТНОСТИ

Име Бачка Паланка се први пут појављује 1593. године а име је настало – Бачка по Бачкој регији у којој је смештена, а Паланка од палисад- за време Османског царства је била утврђење опасано палисадом. Тако је и настала, као војно утврђење које су касније насељавали народи који овде и данас живе.

Музеј Бачке Паланке поседује доказе да се на овом простору живело откад постоји човечанство, од првих људи, и у археолошкој збирци Музеја су сачуване кости мамута, зуби праајкуле, разни накит и украси првих цивилизација, све до римског царства. Бачка Паланка је једино место у Србији где расте цвет Кукурјак, у шуми Багремара, као њен аутохтони становник.

Бачка Паланка је угостила велике песнике, уметнике јос од пре једног, два века. У околини је дворац Дунђерски где је гостовао Лаза Костић, Паја Јовановић и остали великани прошлих времена. И данас уметничке душе посећују чарде на Дунаву, где се стварају успомене уткане у стихове и зато се каже да је ова варошица прапостојбина рибље чорбе.

У близини Бачке Паланке је свима нама познато Карађорђево, идеално тле за развој коњског копита, због чега је ту и настала чувена ергела са мноштвом освојених пехара и медаља. Ту још увек можете да учите јахање, на Дунаву можете да учите кајак веслање, одакле су поникли светски прваци, и још увек изничу нови, где се само такво знање преноси на следеће генерације. Много је разлога и много прича везано за ово мало место наизглед успавано у равници, кога покрећу велики мајстори са још већим талентима уз музику, вино и таласе Дунава, то су само момци из Паланке, који представљају аласе времена…