Проглашени победници 29. Фестивала еколошког позоришта за децу и младе

Четири дана храбрих форми и аутора на литици, позоришта, дечије граје, среће и љубави

Фестивал еколошког позоришта за децу и младе (ФЕП) у Бачкој Паланци, завршен је уручењем награда „Добро дрво“. Награде су доделили, публика, дечији жири, жири младих и стручни жири.


Представи „Bebidron, Независна продукција Практикабл – Плесни колектив Покретница, припао је фестивалски гран при – „Добро дрво“ за најбољу представу у целости, по одлуци стручног жирија. За представу најближу деци, дечији жири донео је одлуку да награду „Добро дрво“ поделе две представе – „Error 404“ (Грешка 404) трупе Ángeles de Trapo  из Малаге (Шпанија) и „Недостајање“ Позоришта Лутака Ниш. „Добро дрво“ за представу најближу младима, жири младих доделио је представи „Не иди далеко“, Дечјег позоришта Суботица.

ФОТО: ФЕП Бачка Паланка

По одлуци стручног жирија, који је радио у саставу Љубица Бељански-Ристић, драмска педагошкиња, Јован Царан, глумац-луткар и Смиљана Маринковић, глумица, издвојиле су се још две представе, којима су додељене специјалне награде. За енергију колективног духа награђена је представа „Не иди далеко“, Дечјег позоришта суботица.„the Boy and the Ball“ (Дечак и лопта), Stephan Noonan у партнерству са The PaperBoats из Албертона (Аустралија), награђена је за интерактивни и педагошки приступ.

Публика је највишу оцену дала представи„the Boy and the Ball“, чији се аутор Степхан Ноонан у Аустралију враћа са још једном наградом. Извођењу представе аустралијског аутора приуствовао је и амбасадор Аустралије у Србији, његова екселенција Данијел Емери, који је био гост 29. ФЕП-а.

Образложење стручног жирија – најбоља представа у целости „Bebidron“

„Независна продукција Практикабл – Плесни колектив Покретница из Новог Сада са плесном представом за бебе и родитеље “Бебидрон”, отворила је ново поглавље представа за најмлађи узраст својим високим квалитетом, естетским постигнућем, створеном атмосфером и имагинарним светом покрета, геста, израза који оживљава празан простор уводећи поетику текста и симболику приче, предмете из свакодневног живота бебе преко којих остварују пуну комуникацију са својом малом публиком. И бебе и родитељи понеће ово искуство и доживљај позоришта као вредност коју треба неговати, подржати и увести на велика врата у велики свет позоришта.“

Образложење дечијег жирија Предшколске установе „Различак“ – представе најближе деци „Error 404“ и „Недостајање“

„Error 404 је добра представа зато што има занимљиву сценографију, глумац одлично анимира лутку, има и смешних и озбиљних сцена, а настала је по животној причи и веома је поучна.

Недостајање је дирљива прича о пријатељству у којој глумци лепо анимирају лутке, праве музику на сцени, а и саме лутке су лепе. Глумци се такође играју речима, што је веома занимљиво, а представа није нимало страшна или тужна.“

Образложење жирија младих Драмског студија „Просценијум“ – представа најближа младима „Не иди далеко“

„Прича нас је изузетно емотивно дотакла и скренула пажњу на вредност и значај породице. Указала јасно на страхоте и бесмисао рата чије последице доводе до рушења односа у породици и прекида једног невиног, чистог, раздраганог детињства.

Истовремено, уз мало говора, покретом и нарацијом, уоквирених музиком, представа је успоставила однос са нама као публиком и пренела нам јасну поруку да се за праве вредности треба борити, а да је најјаче оружје љубав.“

Под слоганом „На литици“, 29. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе одржан је од 24. до 27. августа у Бачкој Паланци. Током четири дана Фестивала, у такмичарском програму одиграно је шест представа из Србије, Шпаније, Италије и Аустралије, а у ревијалном програму одигране су две представе наших суграђана – монодрама Николе Милаковића „Marso“ и „Прадевојчица“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“, Зрењанин, у режији Соње Петровић.

Осим представа, одржане су и едукативне и креативне радионице за децу и младе, а стручна јавност имала је прилику да присуствује јавном читању текстова савремених аутора намењених за извођење у позоришту за децу и младе – победнички текст и текстови који су изабрани у ужи избор на првом конкурсу у организацији регионалне платформе Од малих ног(у) и Градског казалишта Жар птица из Загреба.

Уочи и током Фестивала, у замену за улазнице, прикупљан је рециклажни отпад – чепови, пет амбалажа, лименке, папир, картон и стакло. Прикупљено је готово две тоне отпада, а приход од рециклаже и донација и ове године биће уплаћен у хуманитарне сврхе за нашу суграђанку Ленку Жутковић.

29. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе подржан је од стране Министарства културе Републике Србије, уз подршку Инцанто индустриес и компаније Штарк, а реализован је у сарадњи са Културним центром Бачка Паланка. Представе 29. ФЕП-а реализоване су уз помоћ Италијанског института за културу у Београду и Шпанске културне агенције кроз програм ”Программе фор тхе Интернатионализатион оф Спанисх Цултуре (ПИЦЕ)”, владе Јужне Аустралије и Амбасаде Шпаније.