Гимназија „20. октобар“ прославила Дан школе

Овогодишњи програм био је посвећен Десанки Максимовић

БАЧКА ПАЛАНКА – У петак 20. октобра, Гимназија у Бачкој Паланци је прославила Дан школе. Овогодишњи програм био је посвећен Десанки Максимовић, јер се навршило тридесет година након њеног одласка.


Уводни део програма био је инспирисан првим тематским кругом њене лирике, а то су песме о природи, љубави и радости. На самом почетку Анђелија Бубуљ свирала је валцер, у а молу Фредерика Шопена.

Директорка Тамара Антић је поздравила све госте и наградила ученике који су се издвојили својим активностима и успесима као и њихове менторе. Хор Гимназије предвођен професорицом Снежаном Жујић, а у саставу: Наташа Каурин, Тијана Малешевић, Ива Томан, Анђелија Бубљ, Саша Ристић, Марија Бајић, Јована Бугарчић, Милица Јовановић, Лена Драгутиновић, Јован Јеличић, Стефан Кнежевић и проф. Андреа Бенић отпевао је песму Земља снова (стихови: Велимир Милошевић, композитор: Јован Адамов) уз клавирску пратњу Милице Бубуљ.

Други део програма био је посвећен збирци „Тражим помиловање“ која спада у сам врх српске књижевности, а тематски у трећи круг стваралаштва – мисаоне песме инспирисане историјом и традицијом.

У поетском програму учествовали су ученици: Урош Савић, Сара Пермосер, Симеона Кузмановић, Маша Јукић, Јана Тица, Милица Вујичић, Дуња Дошен, Николина Карановић, Доротеја Радовић, Радош Радош , Дејан Ђогатовић, Дуња Краљ, Наташа Каурин и Сергеј Марић. Сценографију и део костима радили су ученици четвртог три одељења.

Професорке Радмила Кузманчев и Мирјана Кљакић са ученицима подсетиле су нас на просторе историје, лирског хуманизма, човечности, самилости, милосрђа и љубави.