Помен и предавање у храму Успења Пресвете Богородице у Пивницама

250 година од упокојења презвитера Јована Мирковића, пароха пивничког, и 55 година од упокојења протопрезвитера-ставрофора др Лазара Мирковића.

7

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у недељу, 8. октобра 2023. године, у храму Успења Пресвете Богородице у Пивницама, вечерње богослужење је служио презвитер Слободан Ђурђић, парох силбашки.


После вечерњег богослужења, протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, умировљени свештеник, служио је помен блаженопочившим свештенослужитељима Јовану Мирковићу (1773-2023), Игњатију Мирковићу (1883 – 2023) и Лазару Мирковићу (1968 – 2023), као и краљу Александру I Карађорђевићу (1934 – 2023). Помену су присуствовали протојереј-ставрофор Радослав Живанов, умировљени свештеник, и Јан Захорец, свештеник Словачке Евангеличке Цркве а. в. у Пивницама.

По завршеном помену, професор мр Славица Јурић из Бачке Паланке одржала је предавање на тему „Литургиолошки значај проучавања минологиона Мирослављевог Јеванђеља и Типика Архиепископа Никодима у научном делу протопрезвитера-ставрофора др Лазара Мирковића.ˮ Помен и предавање одржани су у склопу обележавања двеста педесет година од упокојења презвитера Јована Мирковића, пароха пивничког и педесет пет година од упокојења протојереја-ставрофора др Лазара Мирковића, дугогодишњег професора Богословског факултета и једног од највећих познавалаца српске средњовековне културе и духовности, који је родом из Пивница.