Додељена средства ТОО Бачка Паланка за јачање стручних капацитета и техничко опремање

НОВИ САД – У четвртак, 29. децембар 2022. године, у Новом Саду уручени су уговори корисницима средстава по конкурсу намењеном туристичким организацијама локалних самоуправа на територији АП Војводине, за јачање њиховог капацитета у 2023. години.


За ову намену, Покрајински секретаријат за привреду и туризам усмерио је 2,7 милиона динара локалним туристичким организацијама.

„Циљ овог конкурса јесте јачање људских, односно стручних капацитета, финансирањем стручне праксе лица која се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, у трајању од 12 месеци, као и јачање техничких капацитета набавком рачунарске опреме“, изјавио је заменик покрајинског секретара за привреду и туризам Палимир Тот.

Он је додао да је свака заинтересована туристичка организација била у могућности да поднесе једну пријаву за једну или обе намене, сходно својим потребама и капацитетима.

„Овим конкурсом смо хтели да оснажимо капацитете ових организација у текућој години, а у сусрет новим изазовима у 2023.“, истиче Тот, који је корисницима уручио уговоре.

Конкурсима који су намењени за јачање капацитета и инфраструктуре јединица локалне самоуправе, Секретаријат завршава конкурсну годину, док конкурсом за локалну туристичку инфраструктуру настоји да помогне унапређење и техничко опремање туристичких организација, као и да се млади високообразовани људи у овој области запосле на годину дана у туристичким организацијама.

За јачање људских, односно стручних капацитета туристичких организација, додељено је 1.717.200 динара за три туристичке организације – у Бачкој Паланци, Сремској Митровици и Апатину, док је за 13 организација усмерено милион динара за техничко опремање кроз набавку рачунарске опреме – у Бачкој Паланци, Кикинди, Кули, Оџацима, Сенти, Сомбору, Старој Пазови, Сремској Митровици, Вршцу, Зрењанину, Иригу, Беочину и Новој Црњи.

Туристичка организација општине Бачка Паланка по овом уговору добила је 572.400 динара за финансирање стручне праксе и 85.000 динара за набавку рачунарске опреме.

Заменик Тот је додао да је конкурс за локалне туристичке организације исход преданог рада стручног тима Секретаријата и сазнања до којих се дошло приликом боравка на терену са представницима локалних самоуправа, привреде и туристичких посланика у АП Војводини.