Отворена изложба „Особе са инвалидитетом које су мењале свет“

У понедељак (19.12), испред зграде Општине у Бачкој Паланци отворена је изложба „Особе са инвалидитетом које су мењале свет“.

Изложба је део истоимене успешне кампање у организацији удружења Центар за локалну демократију, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и медијску подршку компаније Color Media Communications.

Кампању годинама уназад подржавају и амбасаде страних држава у Београду, које су за потребе пројекта, послале предлоге особа са инвалидитетом из својих земаља, чије биографије и фотографије посетиоци могу погледати на паноима.

Кампања има за циљ подизање свести друштвене заједнице и превазилажење предрасуда према особама са инвалидитетом. На изложби су представљене фотографије са текстом о животу и успесима особа са инвалидитетом из целог света, са циљем да представимо оне људе који се током читавог свог живота суочавају са стигмом и предрасудама због својих различитости, а упркос томе су успели да постигну велике успехе у својим професијама и животу.

Изложбу у Бачкој Паланци отворио је Милан Чавић, председник Скупштине општине Бачка Паланка који је позвао суграђане да у наредних пет дана посете изложбу и прочитају биографије особа које су представљене на изложби, јер су њихове животне приче својеврстан пример и мотивација свима нама да је у животу све лако оствариво. Чавић је истакао да га је одушевила психа и воља ових особа које су борбом кроз живот постигле резулате које чак ни потпуно здраве и спремне особе не постижу.

“Ово је један леп пример да видимо како може, јер када постоји воља и жеља све је оствариво” – закључио је Милан Чавић.

До краја 2022. године изложба ће посетити пет градова/општина широм Србије, а након Бачке Паланке она се сели у Нови Сад.