Дан Дунава 2022 у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА – Међународни Дан Дунава обележен је 29. јуна и у Бачкој Паланци, на Градској плажи.


Већ традиционално, Туристичка организација општине Бачка Паланка, програм ове манифестације посветила је најмлађима, па су тако малишани имали прилику да цртају и пишу на тему Дунава, да нацртају мотиве Дунава на телу, а приређена је и забава уз аниматоре.

Присутни су могли да уживају у радовима ученика Школе цртања и сликања установе Културни центар, као и Мултимедијалној изложби „Дунавски космос“ ДАНУрБ.

Удружење ликовних стваралаца „Петар Томић“ из Бачке Паланке, који је и организацији ове манифестације је најмађима сугерисао и давао савете око цртања цртежа на тему Дунава. Такође су и издвојили три најлепша цртежа, и победницима су доделили награде у виду прибора за цртање.

Народна библиотека „Вељко Петровић“ је изабрала најлепше песме о Дунаву које су писала деца на тему Дан Дунава и доделили победницима поклон књиге.

Децу су анимирали и рак и мала сирена и то све уз музику и игру. Аниматори су правили балончиће од сапунице, деца су правила дунав и таласе великом платненом тканином са мотивом Дунава. За све најмлађе ТОО Бап је спремила захвалнице и поклоне, и папирне бродиће које су пуштали у Дунва. Надамо се да ће нашим најмлађим посетиоцима овогодишња манифестација остати у најлепшем сећању.

За успомене које се носе кући био је ангажован фотограф Мики који је фотографисао све који су то пожелели и то бесплатно.

Хвала свима који су били и увеличали ову манифестацију и ове године.


Дан Дунава је интегрални део сарадње подунавских земаља и прославља се у свих четрнаест земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава, како би се подигла свест за очување реке код што већег броја појединаца и како би се апеловало на рационалну употребу водених ресурса.

У земљама широм Европе иницијатор обележавања Дана Дунава је Међународна комисија за заштиту реке Дунав (Интернатионал Цоммиссион фор Данубе Протецтион – ИЦПДР), чија је мисија да промовише и координира одрживо и интегрално управљање водама, укључујући и заштиту, побољшање и рационалну употребу вода.

Покровитељ ове манифестације је Општина Бачка Паланка, а пријатељи су Удружење ликовних стваралаца „Петар Томић“, Културни центар, Народна библиотека „Вељко Петровић“, Књижевни клуб „ДИС“ и организација „НКН“.