Дан сремуша

Осам година заредом „Дан Сремуша“ се организује у ова два насеља која припадају општини Бачка Паланка – Визић и Нештин, а налазе се на сремској страни.

 

Домаћини и многобројни гости окупљају се се до 10 сати на локацији Музеј на отвореном „Сремска кућа“ у Нештину. Након тога се служи сремачки доручак и организује се обилазак Музејског комплекса, где после следи одлазак учесника до Баште Сремуша, пешке, бициклима, ко како жели. Организатори су најавили и обилазак Православне цркве у Нештину и чувеног иконостаса Теодора Димитријевића Крачуна – ремек дела српског барокног сликарства. Планиран је и обилазак манастира Ђипша, а онда, како то и приличи, обилазак винских подрума и сеоских туристичких домаћинстава у Нештину.

Ђипша

Долазак учесника на локацију „Башта Сремуша“ у Визићкој шуми Националног парка Фрушка Гора планиран је између 13.30 и 14 часова. Наредна два сата издвојена су за предавање о биљци сремуш, о њеној употреби, конзумацији, примени у медицини и гастрономији .Након тога следи брање сремуша, а онда заједнички ручак.

Сремуш
Сремуш, дивљи бели лук како га многи називају, је савршени чистач крви, жучи и јетре од токсина наталожених у организму током зиме.
Биохемичари тврде да је сремуш чак здравији од белог лука, а због обиља алина који се под утицајем кисеоника претвара у алицин, дивљи лук подмлађује крвне судове и чини их еластичним. Сремуш је богат и етарским уљима, вредним минералним солима, шећером, витамином Ц, каротеном…

Визић

„Дан сремуша“ у Нештину и Визићу организује Туристичка организација општине Бачка Паланка.  Дакле, шетња кроз шуму сат и по до два, за оне којима је то превише имаће алтернативне начине превоза.
Окупљање ће бити у Сремској кући, Музеју на отвореном, кући Савића која је доведена у једно фантастично стање. Тамо ће бити организован сремски доручак, а затим бере сремуш.

z

Брање сремуша

Посетиоци ће имати помоћ водича. Све то у природи, у окружењу чланова своје породице, пријатеља, али и нових познаника. Као за Први мај што идемо на излете, тако желимо да изградимо једну традицију. А традиција се полако ствара.
Али, то не ради сама туристичка организација. Велику подршку овој манифестацији даје Удружење викендаша „Еко Нештин“ које је сваке године све снажније.

Еко Нештин

Ту су и оријентирци, онда и људи који се баве ловом и риболовом, људи који су винари и који желе да промовишу вина на таквој манифестацији. Заправо, укључе се сви људи који имају корист од туризма, који помажу развој туризма.

Манифестација обухвата целодневне активности – након заједничког доручка предвиђен је обилазак знаменитости Нештина, посета винаријама и дегустација, пешачко-бициклистичка рута, затим манастирска авантура, посета манастиру Ђипша, долазак у „Башту сремуша“. Следи ручак, а онда едукација и забавни програми.
Обично се пријави око 200-250 људи који обилазе Винарије и конзумирају сремачки доручак. Планиран је обилазак Православне и Католичке цркве, као и пољопривредног газдинства где од ђумбира праве производе. После тога иде се у шетњу тзв. „манастирском рутом“ и долазимо у „Башту Сремуша“ где се одржавају стручна предавања о томе како се бави тинктура од сремуша.

– Они који имају пасош, а немају превоз биће организован аутобуски превоз од Туристичке организације Општине до Сремске куће који ће их у послеподневним сатима вратити у Бачку Паланку. Учествоваће и неколико равничарских удружења, а овај пут очекујемо већи одзив што се тиче Паланчана. Недељу дана пре тога се увек одржава промоција манифестације уз дегустацију салате од сремуша, вина и ракије.

Манифестацију „Дан Сремуша“ су подржали Општина Бачка Паланка, Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Себастијан лимарија, Удружење „ЛАГ Фрушка гора – Дунав“