Природни ресурси и природна добра Бачке Паланке

Date:

ПРИРОДНИ РЕСУРСИ 

 Река Дунав

Река Дунав која има највећу природну туристичку вредност повезује нашу општину са западном, централном и северном Европом са једне и Црним морем и источном Европом са друге стране. Пружа изузетне могућности развоја излетничког, транзитног, манифестационог а пре свега наутичког туризма. 

Језеро „ Тиквара“

Језеро Тиквара представља најатрактивније језеро на подручју општине Бачка Паланка, налази се између Бачке Паланке на северу и Дунава на југу. Од градског језгра одваја је неколико стотина метара широка ниска мочварна површина, а од Дунава уска превлака, широка око 100 м. Са источне стране Тиквара је омеђена аутомобилским путем који води из града до рибљег ресторана, чарде „Дунав“, на обали Дунава, ранији скелски пут. 

Језеро „Багер

Вештачко језеро у индундационој равни Дунава, између индустријске зоне у којој је лоциран «Фертил» и Дунава, на око 2500 м од центра града. Трапезастог је облика, дужине 210 м, ширине око 200 м. Са Дунавом спојено је каналом дугим око 1000 м, а настало ископавањем земље за потребе изградње одбрамбеног насипа.

На обали језера налази се плажа, привезиште и ресторан Калош чарда, а језеро иначе користе и спортски риболовци. Ово је место на коме се већ дуги низ година одржава традиционална манифестација «Златни котлић», сусрети бајкера и дочекују учесници Међународне дунавске регате ТИД. 

ПРИРОДНА ДОБРА 

Специјални резерват природе “ Карађорђево“ .Налази се у југозападној Бачкој, на подручју средњег тока Дунава, на његовој левој страни, а поред насеља Карађорђево, Младеново, Бач и Бачко Ново Село. На подручју Специјалног резервата природе “ Карађорђево “ установљава се Режим заштите другог степена, који обухвата подручје Букинског рита. 

Парк природе “ ТИКВАРА”. Подручје природног добра “Тиквара” ставља се под заштиту као значајно природно добро и сврстава се у трећу категорију. Парк природе “Тиквара” се налази на подручју општине Бачка Паланка, уз леву обалу реке Дунав између 1296 км и 1304 км односно КО град и Нова Паланка. 

Споменик природе “ПАРК ЧЕЛАРЕВСКОГ ДВОРЦА”. Парк челаревског дворца је један од вреднијих представника вртне уметности (архитектуре) ХИX века на територији Србије. Типичан је пример мешовитог стила који је доминирао у вртној архитектури тог времена, насталог комбиновањем елемената француског и енглеског стила. 

Специјални резерват природе “ БАГРЕМАРА”. Резерват се налази у Војводини, у западној Бачкој, северно од насеља Бачка Паланка. Само станиште је смештено са десне стране пута Бачка Паланка – Оџаци. На заштићеном подручју Специјалног резервата природе “ Багремара” успоставља се режим I и II степена заштите. Од укупно заштићене површине од 117,58 ха, подручје режима: – заштите I степена износи 34,8 ха, што износи 29,6 % од укупно заштићене површине. – заштите II степена износи 82,78 ха, што износи 70,4 % од укупно заштићене површине. Основну вредност резервата представља налаз врсте Ерантхис хyемалис која импресионира своји изгледом током фебруара и марта месеца. У то доба биљка је у свом пуном развоју. Нађена је у култури багрема у броју одвојених група.

Парк природе „ Јегричка“ Парк природе, III категорије значајно природно добро. Површина добра Парка природе „Јегричка“ је 1.144,81 ха, на коме је успостављен режим заштите II и III степена. Најмањи део овог природног добра налази се на територији општине Бачка Паланка. Он обухвата део каналисаног дела Јегричке од Деспотова према Равном Селу.

Сремски део општине наслања се на обронке НП „Фрушка гора“

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Најава – У Бачку Паланку стиже Међународна TID регата

У суботу (27.07.) у језеро Багер ће упловити највећа,...

Резултати MMA борби – Armmada 9

Традиционално, у оквиру Дунавског бала, који се ове године...

Ревија фризура и моде на Дунавском балу на главној бини

У суботу, 06. јула у оквиру Дунавског бала који се одржава...

Најава – Манифестација Delicium Mundi у Илоку

Манифестација Delicium Mundi, одржаће се 05. и 06. јула...
sr_RSСрпски језик