Мали водич кроз Бачку Паланку

Date:

Бачка Паланка је  средиште истоимене општине која  обухвата 14 насеља  и својим већим делом налази се у Бачкој, на левој обали Дунава. Два насеља, Нештин и Визић, смештена су на обронцима Фрушке горе, у Срему на десној обали Дунава. По својој површини од 580 км2 и по броју становника  55.000 спада у веће општине у Војводини.

Изузетно повољан природно-географски положај, природне вредности, културна добра  и разне манифестације чине ову општину веома привлачним за посетиоце.

Најзначајнији природни ресурси су:

– река Дунав са својим рукавцима и каналима, 

– природно језеро Тиквара као најатрактивније језеро наше општине а уједно и  парк pрироде 3.  категорије заштите и

– вештачко језеро Багер

Од природних добара наше општине треба поменути:

– Специјални резерват природе „Карађорђево“  2. категорије заштите са ергелом, Музејом коњарства и хиподромом

– Специјални резерват природе „Багремара“  1. и 2. категорије заштите

– Споменик природе „Парк челаревског дворца“

Културна добра општине:

– Археолошка налазишта

– Дворац Дунђерски у Челареву из 19. века

– Музеј пива у Челареву

– Музеј на отвореном из 18.века „Кућа Савића“ у Нештину

– Српска православна црква у Нештину из 18.века

– Музеј града

– Народна библиотека „Вељко Петровић“

– Српска православна црква Св.Јована Претече из 18.века

– Католичка црква из 18.века

– Словачка Евангелистичка црква из 19.века

Оно по чему је Бачка Паланка позната свакако је гастрономска понуда рибљих специјалитета који, уз добар звук војвођанских тамбураша могу да се пробају на неколико чарди: чарда „Шаран“ у Челареву, „Калош чарда“,“Флорида“, „Дунав чарда“ и „Чарда код Шике“.

У граду и околини постоји неколико објеката погодних за смештај туриста а најзначајнии су: хотел „Фонтана“, ”, хостел “Агровојводина”, хотел “Вила Гранде”, ресторан с преноћиштем “Идила” и “Идила плус”, ресторан с преноћиштем “Олимп-Централ”, ресторан с коначиштем “Полој”, одмаралиште “Багремара” , сеоско-туристичко домаћинство “Гњездо” и у Нештину куће за одмор “Скелица” и „Ивана“, апартмане “Hemingway” и“ Casa Castellum” и сеоска – туристичка домаћинства “Gaston Wine“ и „Sinkerek“.

Прва насеља на овим просторима постојала су јос у 11.веку.Назив Паланка потице од турске реци планка сто ознацава коље којим су се правиле ограде око утврдјења.Утврдјења су обицно била на висим теренима опасана рововима И насипима.

Први Немци стижу чамцима из Улма у 18.веку тако да на овим прсторима до 1918. постоје три насеља Стара, Нова и Немачка Палнка. Након 1. Светског рата насеље добија свој данашњи назив Бачка Паланка.

БАГРЕМАРА – највећа шумска целина у околини града, представља специјални резерват природе Налази се северно од града са десне стране пута БП-Оџаци. Скоро 100% површине је покривено багремом са мало црног ораха и хаста лужњака. Багремара је остатак некад распрострањених природних низијских шума у Подунављу и заузима површину од 388ха.

Оно по чему је јединствена јесте биљка кукурјак. Оведе је забележено и око 70 врста птица од којих су 30 гнездарице-ласте, гугутке, кобац, кукавица, јастреб…

За посетиоце је важно напоменути да је кретање огранчено и да у ту сврху постоји 2км пешацких стаза, постављене су  и инфо табле, столови и клупе… Такође посттоји и одмаралиште Црвени крст погодно за децу школског узраста, бициклисте, извиђаче и спортисте…

ТИКВАРА – најатрактивније језеро у Бачкој Паланци. Налази се између Бачке Паланке на северу и Дунава на југу и представља парк природе 3. категорије површине 554 ха. Представља мртвају и настала је услед високог водостаја Дунава и ниског приобаља.

Име је добила по баркама које су слузиле за цување свеже рибе за време 2. Св.рата. Биле су дуге 10м И имале су избушене даске где је вода слободно циркулисала и где се чувала риба намењена даљој продаји.

Тиквара је мрестилисте дунавских риба а представља највећи зимовник беле рибе. Дубина језера је од 2-3м а има делова где достиже и 5м. Површина се мења и заиси од водостаја Дунава.

Оно што је важно јесте да је језеро међународни центар за спортове на води. И главна асоцијација јесте кајак и познати кајакаш Милан Јанић – Југословенски репрезентативац у кајаку.

Река Дунав кроз општину Бачка Паланка тече у дужини од 35км и природна је граница са Хрватском са којом је спаја мост 25. мај. Мост је отворен 1974.године и свечану врпцу пресекао је друг Тито. Дуг је 725м и за време бомбардовања 1999. Оштећен је али је поново пуштен у саобраћај 2002. године.

Велики проблем у прошлости биле су поплаве Дунава. Највећа је била 1965. године када је вода 3 месца угрожавала паланачку равницу. У одбрани од поплава од Бездана до Новог Сада учествовало је 250.000 људи. Тада је на Тиквари изграђен насип о чему сведочи и споменик.

Дунав је својим каналима и рукавцима створио ритове и баре у свом приобаљу. Једна од њих је и Цврцина бара-мочвара која никад не пресушује, која се налази са десне стране. Ту су и отворени терени за фудбал, кошарку, тенис…шеталиште, плажа и Дунав чарда. Праву атракцију поготово за најмлађе посетиоце парка предсављају лабудови.

Са леве стране налазе се мочварни чемпреси који представљају природни споменик, СРЦ Тиквара-хала капацитета од 2.000 посетилаца где се одржавају спортксе и културне-забавне  манифестације као и градска плажа купалиште Штранд.

Сви су чули за Челаревско Лав пиво, Нектар сокове и фабрику Таркет али и за Специјални резерват природе Карађордјево са Титовом вилом, ергелом и ловиштем, затим о барокном  Дворцу Дунђерских у Челареву из 19. века, Сремску кућу у Нештину која представља бисер српске архитектуре из 18. века.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Најава – У Бачку Паланку стиже Међународна TID регата

У суботу (27.07.) у језеро Багер ће упловити највећа,...

Резултати MMA борби – Armmada 9

Традиционално, у оквиру Дунавског бала, који се ове године...

Ревија фризура и моде на Дунавском балу на главној бини

У суботу, 06. јула у оквиру Дунавског бала који се одржава...

Најава – Манифестација Delicium Mundi у Илоку

Манифестација Delicium Mundi, одржаће се 05. и 06. јула...
sr_RSСрпски језик