Природна добра и природни ресурси општине

Date:

Најзначајнији природни ресурси су:

  • река Дунав са својим рукавцима и каналима,
  • природно језеро Тиквара као најатрактивније језеро наше општине а уједно и парк природе 3.категорије заштите и
  • вештачко језеро Багер

Од природних добара наше општине треба поменути:

  • Специјални резерват природе „Карађорђево“ 2. категорије заштите са ергелом, Музејом коњарства и хиподромом
  • Специјални резерват природе „Багремара“ 1. и 2. категорије заштите
  • Споменик природе „Парк челаревског дворца

Река Дунав кроз општину Бачка Паланка тече у дужини од 35км и природна је граница са Хрватском са којом је спаја мост 25. мај. Мост је отворен 1974. године и свчцану врпцу пресекао је друг Тито. Дуг је 725м и за време бомбардовања 1999. оштећен је али је поново пуштен у саобраћај 2002. године.

Велики проблем у прослости биле су поплаве Дунава. Највећа је била 1965. године када је вода 3 месеца угрожавала паланачку равницу. У одбрани од поплава од Бездана до Новог Сада учествовало је 250 000 људи. Тада је на Тиквари изграђен насип о чему сведочи и споменик.

Дунав је својим каналима и рукавцима створио ритове и баре у свом приобаљу. Једна од њих је и Цврцина бара-мочвара која никад не пресушује, која се налази са десне стране. Ту су и отворени терени за фудбал, кошарку, тенис… шеталисте, плажа и Дунав чарда. Праву атракцију поготово за најмлађе посетиоце парка предсављају лабудови. Са леве стране налазе се моцварни чемпреси који представљају природни споменик, СРЦ Тиквара-хала капацитета од 2.000 посетилаца где се одрзавају спортксе и културне-забавне манифестације као и градска плажа купалисте Странд.

Тиквара – најатрактивније језеро у Бачкој Паланци. Налази се између Бачке Паланке на северу и Дунава на југу и представља парк природе 3. категорије површине 554 ха. Представља мртвају и настала је услед високог водостаја Дунава и ниског приобаља.

Име је добила по баркама које су служиле за чување свеже рибе за време Другог св. рата. Биле су дуге 10м и имале су избушене даске где је вода слободно циркулисала и где се чувала риба намењена даљој продаји.

Тиквара је мрестилисте дунавских риба а представља највећи зимовник беле рибе. Дубина језера је од 2-3м а има делова где достиже и 5м. Површина се мења и зависи од водостаја Дунава.

Оно што је вазно јесте да је језеро међународни цента за спортиве на води. И главна асоцијација јесте кајак и познати кајакаш Милан Јанић – Југословенски репрезентативац у кајаку. Учесник ОИ у Москви и ЛА где је освојио сребрну медаљу на 1000м. Његова деца су такође успешни кајакаши Натаса наступа за Мађарку а Мицо и Стјепан за Хрватску.

Сви су чули за Челаревско Лав пиво, Нектар сокове и фабрику Таркет али и за Специјални резерват природе Карађорђево са Титовом вилом, ергелом и ловиштем, затим о барокном Дворцу Дунђерских у Челареву из 19. века, Сремску кућу у Нештину која представља бисер српске архитектуре из 18.века.

Оно по цему је Бачка Паланка позната су и спортисти па је називају и градом спротиста.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Фијакеријада у Товаришеву – најава манифестације

ТОВАРИШЕВО –Трећа по реду фијакеријада у Товаришеву биће одржана...

Манифестација „Нештински сокаци“ по први пут (ВИДЕО)

НЕШТИН - У суботу (18.05.), са почетком у 10:00...

Нештински сокаци

Нештински сокаци је манифестација која се одржава у суботу,...
sr_RSСрпски језик