Гинисов котлић / Багер Бачка Паланка

178
Ginisov kotlic

Дана 13.01.2002. године скуван је највећи рибљи „Гинисов котлић “ за памћење: у густој чорби, са 150 кг зачина, паприком, 350 кг лука, 300 литара парадајза и сољу, крчкало се преко 1.700 кг рибе. Пречник котлића је 2,4 метра, дубина 1,5 метара и у њега стаје 4000 литара воде.

На минус 10 степени Целзијуса, рибљи паприкаш је пробало чак 12.000 гостију а још толико их је остало гладно.“ Гинисов котлић“ смештен је на Калош чарди, на обали „Багера“, власништво је Туристичке организације општине Бачка Паланка.

Бачкопаланчани су поносни на природне ресурсе у својој општини. Највећи од свих, река Дунав са мрежом својих канала и рукаваца изнедрила је неколико атракција на својим обалама, од којих су највеће природно језеро „Тиквара“, парк природе 3 категорије заштите и вештачко језеро „Багер“. 

Једно је од најомиљенијих излетишта и одморишта Бачкопаланчана, ситуирано на обали вештачког Дунавца најпознатијег по спектаклу из јануара 2002. године, када је за Српску Нову годину више од 10 кувара учествовало у припреми рибље чорбе зачињене паприком, луком, парадајзом и соли, са преко 4.000 кг рибе, и у којој се, на изузетно ниској температури (кажу да је било измерених -16°Ц) сладило више од 12.000 људи. За ту прилику направљен је највећи котлић на свету: пречника 2,4м, дубине 1,5м и запремине 4,160л, данас постављеном на обали „Багера“ да сведочи о овом подухвату захваљујући којем су Паланчани ушли у Гинисову књигу рекорада.


Касније је учињен покушај да се то понови, овога пута са кувањем пасуља. Закључено је да је потребно превише средстава, људи и улудог рада, јер је пасуљ требало непрестано мешати. И тада, као и први пут, кувари су јело мешали варјачама величине весала, стојећи на скелама постављеним око казана. Данас је ово сјајан туристички пункт на којем туристи, осим уживања у природи, могу да чују и ову занимљиву причу.


„Багер“ је културна и едукативна станица, место организација разних догађаја, манифестација попут „Златног котлића“, дечјих радионица, школа у природи и сл.
На плажи се налазе и уређени спортски терени, и ово је место на којима становници ове вароши налазе спас од врућине за време летњих месеци. За потпун доживљај задужена је „Калош чарда“, на самој обали, једна од најрепрезентативнијих места за припрему рибљих специјалитета.
 „Багер“ је добио име по изузетној дубини рукавца и захваљујући томе приступачан за бродова са дубљим газом. За све оне који воле наутички туризам, овде се налази пристан за јахте и чамце. „Багер“ није само рукавац, плажа, туристичко одредиште. Ово је простор изузетне лепоте које Бачкопаланчани издашно троше за своје потребе, у којем уживају.

Чак и зими, када на њему обитавају лабудови.

Foto> Bap vesti