Фолклор

ЦТКУ  „Коста Абрашевић“ Бачка Паланка

„Абрашевић“ на свом репертоару, од 1976. године, негује игре из различитих предеоних целина, са акцентом на традицију и мултикултуралност из средине у којој живи. У фундусу поседује богату колекцију народних ношњи, те представља и покретни музеј традиционалних костима. Квалитет свога рада доказали су његови чланови много пута на бројним наступима и турнејама како широм земље, тако и у иностранству.

У досадашњем раду забележено је преко 400 турнеја у иностранству пропраћено са преко милион гледалаца, као и преко хиљаду наступа у нашој земљи са милионском публиком.

Витрине и зидови Абрашевића препуни су награда, плакета и признања. Међу њима је и Октобарска награда града Бачке Паланке (1988. и 2003.), потом бројне награде на Сабору фолклорних ансамбала Србије „Златни опанак“, награда Радио телевизије Србија за чувара народне баштине у категорији традиционалне игре 2011. године у серијалу „Шљивик“, плакете Савеза аматера Србије, плакете Покрајинских фестивала музичких друштава Војводине, златна и бронзана плакета на фестивалу у Турској, и још многе друге награде.

 

Удружења ветерана фолклора „Корени“ Бачка Паланка

После престанка активног бављења игром и плесом, ова група фолклораша ветерана наставља да живи своју љубав из млађих дана. Редовно се састају и играју, јер још имају шта да покажу публици и љубитељима фолклора.

Удружење је више рекреативно него ветеранско, у Коренима има и људи који се никада у животу нису сусрели са фолклором. Основани су 4. јула 2015. године, а званично су кренули са радом 15. септембра исте године. Броје око 40 чланова, али на пробама их буде до 25, јер су људи запослени и често раде у то време. Репертоаре за наступ састављају сами према могућностима чланова, јер има људи који имају и преко шездесет година живота.

Први наступ ове групе био је на покушају обарања Гинисовог рекорда у масовности играња кола, где је учествовало око 15.000 фолклораша, а колона је била дуга 12 километара. Нажалост, рекорд није оборен, јер се коло разбило на два-три дела, није остало компактно.

 

КУД „Младен Стојановић“ Младеново

Културно уметничко друштво „Др Младен Стојановић“ из Младенова, обележило је пола века рада 2019. године великим концертом са око 80 извођача.

Труде се да генерацијама које долазе пренесу вредности завичаја које су после Другог светског рата у бачку равницу донели преци из Босанске Крупе, Гламоча и Купреса. После досељавања, на прелима по кућама, кроз обичаје, песму и игру они су чували и сачували своје наслеђе. У то време у Младенову је основну школу похађало скоро хиљаду ђака, а просветни радници били су покретачи рада фолклорне и других секција. Претача је 50-их година прошлог века било друштво „Бранко Ћопић“, а од 1969. године регистрован је КУД „Др Младен Стојановић“.

Друштво се посебно поноси мушком и женском певачком групом, које су побрале бројне награде на наступима широм СФРЈ, а 70-их година добили су и Октобарску награду Бачке Паланке.

КУД „Петар Кочић“ Челарево

Основан је 29. новембра 1947. године по доласку колониста Крајишника из Босанског Петровца у Чиб, како се тада звало Челарево. Доласком Крајишника са Подгрмеча у равну Војводину, они настављају да негују традиционалне вредности, а пре свега песму, игру и глумачку вештину.

Брзо су се уклопили са домаћим становништвом и заједнички неговали културне вредности. Почев од 2013. године КУД је проширио област свог деловања те је поред традиционалне игре и песме увео стилизовани фолклор који је посебно заинтересивао децу, те КУД данас броји око 80 чланова.

У оквиру друштва постоји старија и млађа женска певачка група, четири фолклорне групе: предшколци, средња група основци, старија извођачка група и рекреативна група, а ради и оркестар.

2019. године били су у Републици Српској где су учествовали на фестивалу Културних друштава „Петар Кочић“, а поносни су и на своју Међународну манифестацију „Кочићеви дани“ где представљају традиционалне песме и игре. Циљ ове манифестације је упознавање народне традиције других народа и очување сопствене.

ЦТК „Небојша Недимовић“ (КУД „Милета Протић“) Товаришево

1. новембра 2001. године КУД „Милета Протић“ почиње са радом као секција при ОШ „Милета Протић“. Веома брзо, почетком 2002. године, прераста у културно уметничко друштво чији је оснивач и генерални спонзор МЗ Товаришево. Данас овај КУД броји око 70 чланова и ради са две узрасне групе.

КУД „Милета Протић“ све ове године учествује на многобројним општинским, зонским и покрајинским смотрама. 2002., 2003., 2005. године КУД „Милета Протић“ на покрајинској смотри осваја бронзану плакету, а 2007. године, после шестогодишњег рада, доноси са покрајинске смотре сребрну плакету.

КУД „Милета Протић“ већ шесту годину организује међународни фестивал дечијег фолклора под називом „Ала волем коло да играм“. Гости овог фестивала, а и села су: Чешка, Бугарска, Северни Кипар, Босна и Херцеговина, Хрватска и КУД-ови широм Србије. Овај фестивал се одржава традиционално сваке године у другој половини маја и траје пет дана и окупи око 500 деце са разних страна света. Куд „Милета Протић“ гостовао је по целој Србији, а од гостовања у иностранству издваја се учешће на фестивалима у Чешкој, Бугарској и Хрватској.

Након дугогодишњег рада са повременим успонима и падовима, друштво је остало без 13-годишњег члана Небојше Недимовића који је на жалост изгубио битку у борби са опаком болешћу. На иницијативу председнице Наташе Дорић уз велику подршку житеља Товаришева, Скупштина је донела Одлуку да се друштво преименује у ЦТК „Небојша Недимовић“.

КУД „Јован Дучић“ Нова Гајдобра

Ово друштво основано је у октобру месецу 2003. године. Бројало је 75 чланова који су били распоређени у две фолклорне групе – млађа и старија, као и певачку секцију. Друштво је вежбало у просторијама МЗ Нова Гајдобра које су им дате на коришћење где су радном акцијом родитеља успели да оспособе салу у којој су радили и вежбали дуги временски период.

Од првих дана оснивања учланили су се у Савез аматера Општине Бачка Паланка, а од оснивања кроз КУД је прошло преко 300 чланова. У почетку КУД је имао три секције и то, поред фолклорне, ликовну и певачку. Данас имају само фолклорну секцију и повремено певачку јер нису у могућности да ангажују етно музиколога. Фолклорна секција ради у три групе и то припремна (две групе почетници и старија) и извођачка група.

Учесници су највеће смотре фолклора три пута до сада и то „Златни Опанак“ у Ваљеву, две међународне смотре фолклора и етно певања у Зворнику у Републици Српској, Традиционални међународни концерти фолклора „У сусрет пролећу“ у Требињу, фестивали у Пелагићеву и Шамцу у Бијељини и тако даље.

Нека од најзначајнијих признања су: сребрени и бронзани Опанак у Ваљеву, сребрна и златна плакета покрајинске смотре фолклора у Новом Бечеју и Бачкој Тополи, златна диплома Требиње 2008. године, фолклорни састав сребрна плакета у Бијељини, док је једно од најдражих признања за њих представља диплома Светог Василија Острошког коју су добили за истакнути рад и наступ у родном месту овог значајног Свеца, чудотворца исцелитеља, чије се мошти чувају у манастиру Острог.

Културно-просветно друштво „Параге“ Параге

Друштво је основано 2002. године с циљем да се деци и младима омогући упознавање свог културног наслеђа, развијање талента у области игре и песме, као и сценске и ликовне уметности и да се друже и упознају младе из околине, из других крајева земље и из иностранства.

Током година у Друштву су биле активне фолклорна, драмска, ликовна и певачка секција, као и актив жена. Фолклорна секција је непрекидно постојала 15 година и била је веома успешна.

Стицајем околности, због све мање деце у селу, тешкоћама у раду руководства и новчаним проблемима, фолклорна секција је престала да ради, сада је активна изванредна женска певачка група.

Од самог почетка рада, Друштво организује две манифестације годишње: „Парожани Парагама“, где приказује своја постигнућа током године, и „Светосавски бал“ посвећен празнику Светог Саве, што је и слава Друштва, са пригодним програмом у којем учествују и житељи села. Годинама је фолклорна секција наступала на смотрама фолклора, на приредбама у околним местима. Ишла је и у иностранство на фолклорне фестивале у Бугарску и Македонију. КПД „Параге“ је оправдао своје постојање мећу младима, а и у целом селу.

КУД „Логовац“  Деспотово

КУД „Логовац“ из Деспотова је основано 20. августа 2000. године на темељима КУД-а „Напредак“ које је основано 1974. године. За назив Друштва су изабрали истоимену народну игру Логовац и под тим именом се регистровали и уједно постали активни чланови Савеза аматера Општине Бачка Паланка.

КУД је подељен у три секције: фолкорна секција, која у своме саставу има најмлађи узраст, средњи узраст и ветеране, затим тамбурашку секцију (млађи узраст и по потреби старији) и хорску секцију и секцију хармонике.

Поред наступа у земљи и иностранству КУД „Логовац“ има своју манифестацију „Ивањдански сусрети“ која се одржава сваке године на дан црквене славе села 7. јула, а у циљу окупљања омладине из земље и иностранства.

Дечији тамбурашки састав је 2011. године снимио ЦД под називом „Страница мог времена“, одмах следеће године у Бачкој Тополи освојили су злато, а 2015. на смотри деце Војводине са дечијим ансамблом освајили су такође злато.

КУД „Благоје Паровић“ Гајдобра

КУД „Благоје Паровић“ основан је 1968. године са циљем очувања традиције Срба колониста из Источне Херцеговине. Од 1990. године Друштво у свој репертоар уводи и остале игре из свих крајева Србије и БиХ.

Добитници су пуно награда и признања, а неке од њих су: Прво место у емисији „Шљивик“ и титула „Чувара народне баштине“, прво место на фестивалу „Златни Опанак“ у Ваљеву, пласман на Републичку смотру фолклора у Тополи и освајање трећег места итд.

Друштво тренутно броји око 60 чланова у три секције, фолклорна, мушка и женска певачка група и оркестар. Циљ друштва је пре свега да се очувају обичаји и традиције краја из ког су наши преци, а то су Источна Херцеговина и Босна.

Манифестације које организују у Гајдобри су: Петровданске свечаности, Раштанијада и Фестивал дечијег фолклора. У КУД-у тренутно раде две дечије групе, млађа и старија. Оне броје по тридесет чланова.

КУД „Светозар Марковић“ Обровац

КУД „Светозар Марковић“ из Обровца постоји од 1974. године и сада броји 120 чланова, тј. три ансамбла, највећим делом састављеним од школске деце и омладине. Гаје фолклорну традицију народа и народности Војводине, као и осталих простора на којима је развијана културна и духовна традиција српског народа.

Током године организују бројне манифестације од којих су најпрепознатљивије „Дани Светог Пантелејмона“ и „Живот у песми и игри“. У оквиру неких редовних манифестација организују и ликовне колоније на којима учешће узимају многи сликари, али и деца.

КУД „Шандор Вечера“ Бачка Паланка

Мађарско културно-уметничко друштво „Шандор Вечера“ из Бачке Паланке основано је у мају 2001. године и броји око 300 чланова. Успели су да оснују певачку групу (за сада то није хор), а успешно ради и женска секција.

Постоји и литерарна секција. Чланови ове секције учествују када су веће прославе и припреме неколико песама или говор који се односи на неки значајни догађај или личност. Ово друшво поседује и малу библиотеку.

У фебруару, у време Поклада имају Маскембал, а у октобру приређују Јесењи бал. Обе манифестације су традиционалне и добро су посећене. За добар провод задужена је квалитетна мађарска музичка група која, осим мађарске, изводи и песме на другим језицима.