ТИД регата

ТИД регата је најдужа и највећа регата на свету. Траје 73 дана и за то време превесла се 2515,5 км. Реком Дунав, од немачког града Инголштат до луке Свети Ђорђе у Румунији на обали Црног мора.

Регата је веома популарна у свету и поред учесника из Подуавских земаља долазе учесници и са других континената.

Претходне године регата је кренула 24. јуна а на обалу Црног мора стигла је 07. септембра. У нашу земљу регата ушла је 26. јула код Апатина а изашла 12. августа после Брзе Паланке, односно Прахова. Дневне етапе су у просеку око 45км. У етапним местима регата борави један дан, док у већим и главним градовима се задржава два дана.

Етапна места у нашој земљи су: Апатин, Богојево, Бачка Паланка, Нови Сад, Стари Сланкамен, Београд, Смедерево, Велико Градиште, Добра, Доњи Милановац, Текија, Кладово и Брза Паланка.

У Бачкој Паланци, у организацији Општине Бачка Паланка и Туристичке организације општине Бачка Паланка, учесници регате посетиће Музеј пива у Челареву. Постоји много пивара дуж Дунава, али само пивара у Челареву нуди такав доживљај кајакашима из целог света.

Окупљање је организовано у Словачком дому у Бачкој Паланци. Интересантно је да ће учесници регате ту имати могућност да сами себи спреме вечеру, рибљи паприкаш, за који материјал обезбеђује Туристичка организација општине Бачка Паланка. У припреми паприкаша предњаче мађарски регаташи, а сви остали су добри дегустатори. На овај догађај у Словачком дому позвана је и госпођа амбасадорка Републике Словачке са својим сарадницима.