Споменичка архитектура општине Бачка Паланка

autor fotografije> Darko Živković

Споменик краљу Петру И Карађорђевићу

Споменик висине око 4,5 метра се налази испред Општине Бачка Паланка.

Иницијативу за подизање споменика поднели су проф. др Светозар Бошков и др Предраг Вајагић, а у складу са одлуком Комисије за неговање историјских традиција на територији општине Бачка Паланка. Повод је и обележавање стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србије, а Бачка Паланка подизањем овог споменика добија обележје којим могу да се идентификују сви њени становници.Од прве иницијативе за постављење овог споменика, прошло је више од 80 година. На насловној страни паланачких новина „Стража“ из 1928. године писало се о свечаности Одбора за подизање споменика краљу Петру И. Годину дана раније, 1927. године у истим новинама у броју 13. марта, објављен текст под насловом „Споменик Краљу Петру у Паланци“. Ову иницијативу је покренуо тадашњи одбор поштанских званичника и служитеља у Бачкој Паланци.

Споменик је рад академског вајара Ђорђа Лазића Ћапше из Сремских Карловаца, а  постављен је у парку испред седишта општине Бачка Паланка, ближе пешачкој стази. Тако ће најомиљенији српски владар становати у својој улици, јер главни паланачки шор носи његово име.

Чамац 

На улазу у Бачку Паланку из правца Новог Сада налази се споменик у облику чамца (обелиск).

„Обелиск на насипу“

„Обелиск на насипу“који симболише борбу против водене стихије 1965. године, а налази се поред дечијег игралишта код језера Тиквара.

 

Споменик кајакашу Милану Јањићу

У СРЦ „Тиквара“, постављен је барељеф кајакашу Милану Јанићу и споменик подигнут поводом одбране Бачке Паланке од поплаве 1965. године.

Споменик Луки Вукаловићу у Гајдобри

На тргу који је тематски осмишљен, поред велелепне статуе Луке Вукаловића је и фонтана која представља брод којим је отишао у Русију и који је са чежњом гледао у нади да ће се вратити међу своје Херцеговце и довршити борбу за слободу против отоманске немани.

181-683×1024Лука Вукаловић није дочекао тај брод, није дочекао ни херцеговачку победу над Турцима, али никад није изашао из срца Херцеговаца и онда и данас остао је вођа.

Општи је утисак да ће овај велики српски јунак, сасвим сигурно, доживети судбину Јована Дучића, и да ће његови земни остаци кад-тад доћи у родну Херцеговину. Можда је баш ово та генерација Херцеговаца која ће тај задатак довршити до краја.

Идентични споменици биће откривени 2. августа на родним Зупцима и 19. августа у Требињу.

Споменик Подунавским швабама у Бачкој Паланци

Споменик „Сећање и разумевање”С је посвећен Подунавским Швабама које су скоро два века живеле на овим просторима, до 1944. године. Споменик тространог облика. Текст на споменику је написан на три језика – немачком, енглеском и српском. На споменику пише:

„Ово спомен обележје је подигнуто у знак сећања на припаднике немачке заједнице који су у Бачкој Паланци живели између 1764. и 1944. године. Ово спомен обележје подигла је заједница Подунавских шваба Бачке Паланке из целог света. Бачка Паланка 2018. година.“

На споменику се такође налазе три грба – Нове Паланке (1775), Старе Паланке(1774) и Немачке Паланке (1829)

Споменик палим руским борцима / споменик „Пет Прстију“ Нова Гајдобра

База Стојаковић у Бачкој Паланци

Биста Гаврила Принципа у Товаришеву

Иницијатива за постављање бисте Принципу и спомен-плоче солунским добровољцима потекла је од подружнице Удружења „Огњена Марија Ливањска“ из Товаришева и Обровца као и Месне заједнице „Товаришево“, где су током колонизације 1946. године стигли људи из Принциповог завичаја. Гаврило Принцип значајан је Товаришево И по томе што су управо у овом селу, током 1946. Године колонизовани људи из завичаја Гаврила Принципа.