Сакрални објекти

0
436

Српска православна црква – Бачка Паланка 

Српска православна црква је подигнута у периоду између 1783. и 1787. године. Изградњу овога храма је започео Јозеф Циглер, зидар из Черевића а довршио је Ернест Херлеи, такође зидар из Черевића. Црква је посвећена рождеству светог Јована Претече. 

Католичка црква – Бачка Паланка

Римокатоличка црква је грађена од 1782.–1784. године. Саграђена је у барокном стилу (под заштитом је државе од 1984. године). Црква је посвећена светој Елизабети.

Словачка Евангелистичка црква – Бачка Паланка

Словачка евангелистичка црква подигнута је 1893. године. То је једнобродни објекат мањих димензија са ниским звоником изразито заобљених облика и једноставном декорацијом. Црква се налази у Шафариковој улици, у непосредној близини Дунава, где и данас живи махом словачко становништво.

Православна црква – Нештин

Црква је изграђена 1754. године у барокном стилу. У ентеријеру је богато резбарен иконостас који је извео Марко Гавриловић са сином Арсенијем Марковићем, а већим делом 1773, га је осликао највећи српски барокни сликар Теодор Крачун, као и Стефан Гавриловић (1800). Сачуване су и три иконе са старог нештинског иконостаса из 1741, рад зографа Станоја Поповића.

Непроцењиво благо представља икона са Богородичиног трона коју је насликао јереј Рафаило Милорадовић из Бачке Паланке 1724, за породицу Рашковић.

Иконостас Православне цркве у Нештину

У цркви се налази чудотворна икона Св. Богородице из 1773. године. Поред тога ову цркву посебно краси  иконостас са 45 икона Теодора Крачуна из 1759. године, 4 старе престоне иконе из 1741, 9 целивајућих икона (рад Стефана Гавриловића), 3 целивајуће иконе непознатих аутора.