О Нештину

Координате: 45°13′33.6″N19°27′0″E

Удаљеност од Бачке Паланке: око 9 км

Нештин је насеље у Србији, у општини Бачка Паланка, у Јужнобачком округу, иако се налази на територији Срема. Према попису из 2011. било је 794 становникаСремско село, Нештин, први пут се помиње у писаном мађарском документу 1332. год. под називом Нешт (Нест). Место је смештено на десној обали Дунава,  на 10 км од Бачке Паланке, који са бројним адама, рукавцима и пешчаним плажама,. Православна црква изграђена у барокном стилу мајстора Косте и Николе (1754-1756.год). посвећенаје светим Врачевима, Кузми и Дамјану, што је и Нештинска слава (14. јул).  Иконостас је осликао Теодор Крачун 1773. год. врхунски барокни сликар. Породична кућа Савић, направљена крајем 18. века, од плетара облепљена блатом. У традиционалном српском стилу, кров прекривен трском, стрм. У средини куће је велико огњиште а са стране су две собе. Са три стране куће, протеже се, ухрастовини изрезбарен дивним украсима, гонак (трем).  У међувремену је реновирана иконзервирана. Изузетаног  географског  положаја, На Дунаву а обронцима Фрушке горе, на бициклистичкој рути и путевима вина , село мами пролазнике и туристе. 

Нештински део Дунава представља познатериболовне терене за лов смуђа, сома и шарана где су најзначајнији рукавци Нештински и Сусечки дунавац, позната мрестилишта шаранa. Нештин се налази на дунавској и сремској бициклистичкој рути, путевима вина и културе Србије. Организатори су и домаћини бројних манифестација; „Св. Трифун“, „Дан Сремуша“ и др.

На обронцима Фрушке горе у Срему, на десној обали Дунава налази се Нештин. Насеље је познато по виноградарству а интересантно је и за љубитеље лова и риболова, бициклизма као и за све оне излетнике који воле да уживају у природи.

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

У самом насељу налази се Српска православна црква Светих врачева Козме и Дамјана из 18.века. Знаменитост цркве чини икона Пресвете Богородице, иконостас цркве је рад највећег српског барокног сликара Теодора Димитријевића Крачуна а у цркви се чува доста књига и предмета из периода 18.века.
Сваког 14.фебруара, у порти православне цркве у Нештину обележава се Св.Трифун манифестција виноградара, винара и воћара коју организује истоимено Удружење.

СРЕМСКА КУЋА ИЛИ КУЋА САВИЋА

У Нештину се налази и Музеј на отвореном. Реч је о Сремској кући или кући Савића који представља јединствен пример архитектуре једног типичног сремског сеоског домаћинства из 18.века. Темељи куће су изграђени од ломљеног камена, зидови су комбинација блата и прућа а кров куће је прекривен трском. Кућа има три нивоа: подрум, приземље и таван а од просторија кухињу са огњиштем и собу. Са три стране кућа је споља опасана украсним тремом изрезбареним у храстовини. Сремска кућа је реновирана 2013.године и налази се у власништву Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

ВИНАРИЈА И СМЕШТАЈ

Оно што свакако треба посетити у Нештину је и винарија Гастон Њине породице Курилић. Винарија је основана 2005. године и бави се производњом вина и природне ракије са сопствених виноградарских засада. Налази се у прелепом окружењу, а у склопу винограда је и салаш који је задржао аутентични дух прошлости.Овај атрактивни објекат направљен у војвођанском стилу нуди организованим групама дегустације домаћих вина, ракије и производа са салаша као што су козији сир, кулен и други специјалитети.

Од смештајних објекат у Нештину треба поменути : кућу за одмор “Скелица”, апартмане “Хемингњаy” И “Цаса Цастеллум”, кућа за одмор “Ивана” и салаш “Синкерек” који се бави производњом домаће ракије по којој је и препознатљив.