О Карађорђеву

45°18′07″N19°15′25″E / 45.301833°N 19.257°E

Карађорђево је насеље у Србији у општини Бачка Паланка у Јужнобачком округу. Према попису из 2011. било је 733 становника.Удаљено је 10км од Бачке Паланке.Место садржи богату туристичку понуду – ергелу, хиподром, музеј, један од најпознатијих резиденцијалних објеката на територији бивше СФРЈ, ексклузиван лов, риболов, ресторан, смештајни објекат, ту се одржава и Куп Војске Србије, али је то подручје и Специјални резерват природе с бројном флором и фауном. Чине га три одвојене целине, све с истим називом: Резиденцијални објекат, Војна установа и месна заједница Карађорђево. Изузезтно атрактивно туристичко место, које посећују бројни домаћи и страни туристи.

Насеље у општини Бачка Паланка препознатљиво по много чему а пре свега по Специјалном резервату природе 2. категорије заштите са ергелом, Музејом коњарства и хиподромом.
Име је добило по династији Карађорђевић а након Другог светског рата постаје омиљена дестинација тадашњег председника Јосипа Броза Тита , где је организован његов први дипломатски лов. У Карађорђеву се налази И Титова вила за одмор али И резиденција у коју су свраћале многе познате личности. У склопу комплекса изграђена су вештачка језера, формирана станишта за птице, уређен парк те се ово место некад с правом називало Титов рај. Природа овог подручја је оно што чини Карађорђево посебним.

СПЕЦИЈАЛНИ РЕЗЕРВАТ ПРИРОДЕ

Подручје Специјалног резервата природе представља просторно шумско И плавно подручје западне Бачке уз Дунав. То је један од посебно очуваних комплекса ритских станишта у Војводини. Састоји се од две целине Букински рит И Мостонга. Овде се налазе формације ретких шума, аутохотних врба И топола, са карактеристичном зељастом вегетацијом И многим биљкама које су заштићене законом као природне реткости. Једна од најатрактивнијих вредности резервата је свакако висока дивљач-јелени И дивље свиње. Поменуте врсте дивљачи су разлог пто је на овом простору веома развијен ловни туризам. Уживање у обиласку овог терена може бити веће ако овак комплекс обиђете колима са коњском запрегом.

ЕРГЕЛА И ХИПОДРОМ

На Карађорђеву се налази ергела која има дугу традицију у узгоју расних коња нониус. Основана је 1885.године, а у непосредној близини је и хиподром „Младост“ на ком се традиционално од 1983.године одржавају првомајске коњичке трке. Ова манифестација привлачи велики број излетника, породица са малом децом и заљубљеника у коње.

МУЗЕЈ КОЊАРСТВА

У склопу ергеле налази се и Музеј коњарства са великим бројем експоната у виду трофеја, пехара, плакета и фотографија. Посебно су интересантни експонати санки и кочија који датирају из Титовог периода. Као својеврстан куриозитет у музеју се може видети књига утисака из 1924. године, што је чини једним од најстаријих експоната те врсте од нас.
На ергели је могуће организовати појединачне и групне посете ергели, музеју и хиподому, јахање понија, вожњу фијакером по кругу ергеле или ловишту као и часове јахања. Све посете се најављују неколико дана раније.