Кобасицијада

Мир недељног јутра у Полојској шуми код Бачке Паланке ће пореметити бројни посетиоци који 3. фебруара долазе на традиционални Фестивал кобасица, кулена и домаће сланине.
Организатори очекују да ће поред учесника, односно такмичара овде бити присутно и преко хиљаду.

Милош Попов, један од организатора, каже да сваке године фестивал има међународни карактер, јер ће такмичари стићи из Вуковара, Илока, Бршадина (Хрватска), али и из БиХ. По традицији храстова шума цео дан ће мирисати на кобасице, ложиће се ватре, пећи сланина…

– За победнике у све три конкуренције обезбедили смо пехаре и награде захваљујући спонзорима, а покровитељ је локална самоуправа – каже Попов. – За добру кобасицу потребно је квалитетно месо, паприка, со, па да се добро осуши, али сви такмичари морају код ветеринара да прегледају месо на трихинелу.

Организатори кажу да је ова кобасицијада једна од најстаријих манифестација овог типа у Војводини, а први пут одржана је 1961. године, када се окупило 15-так овдашњих трговаца. Од тада сваке године, по свим временским условима, кобасицијада је одржавана у Полојској шуми.