1. мај

autor fotografije> Darko Živković

Ако спадате у оне који неће дозволити времену да уништи Првомајски уранак и определили сте се да га проведете у природи, издвајамо излетишта у околини која се традиционално највише посећују сваке године.

Foto: Marko Karanović

Већина Паланчана годинама кампује на левом и десном бенту у Бачкој Паланци, већ неколико дана раније постављени су шатори. Сигурно је да можете да нађете добро место за вас.

Багремара има уређен простор са столовим и роштиљима, где можете да уживате у већем друштву. Такође има и добар прилаз за аутомобиле, паркинг и воду. Али, како сазнајемо, сва места су већ одавно резервисана.

У Карађорђеву се организује традиционални Првомајски уранак.

Преподневни сати су резервисани за коњске трке и друге садржаје који су у понуди Ергеле Карађорђево, јахање коња и вожња фијакером уз обезбеђен простор за припремање хране у природи. Званични програм почиње у подне, изложбом пастува, док отварање фијакеријаде и наступ фолклорних ансамбала.

Такмичење у вожњи запрега кроз чуњеве, двопрег и четворопрег, након чега следи ревијална вожња и избор најлепших запрега. У оквиру манифестације буде и уприличен мини „Етно шор“.

Околна села такође могу бити добар избор за излет, где би посебно издвојили Ловренац у Младенову. Само на 10-ак километара од Бачке Паланке, поред Младенова, налази се канал Ловренац. На граници шума широког мочваног дела обале Дунава и атара села Младенова, нетакнут индустрализацијом, идеално је место за пикник.

Lovrenac