Прилично активно туристичко лето

Директорка Туристичке организације општине Бачка Паланка, Милица Стоисављевић, говорила је успеху бројних манифестација организованих протекло лето. Милица Стоисављевић.


– После завршетка највеће и најзначајније манифестације коју организује ТОО, у наставку лета уследио је низ догађаја које смо ми организовали или подржали и учествовали у њима на неки начин, који су били прилично успешни из нашег угла.– У јулу, дана 20. смо, по традицији угостили учеснике „ТИД“ регате, која је 64. пут организована ове године.

Милица Стојисављевић - Директорица тоо Бачка Паланка
Милица Стојисављевић – Директорица тоо Бачка Паланка

Било је преко 160 учесника у нашем граду и ми смо их водили у Музеј пива у Челарево, показали смо им наше приобаље Дунава као и сам центар града. Вечеру смо им приредили у „Словачком дому“ и понудили им неке наше гастрономске специјалитете, и гости су отишли задовољни.

– Почетком септембра, 7. дана у месецу, десила се манифестација „Укуси Војводине“ у Новом Саду у Лиманском парку, где смо се представили са нашом гастрономском понудом, као и понудом неких специфичних производа са територије наше општине. Манифестација је била и продајног поред излагачког карактера.– У Бачкој Паланци смо организовали сајам зимнице „Бакин шпајз“, који се десио 14. септембра, који се одржао у парку испред ОШ „Херој Пинки“, где су произвођачи имали прилику да прикажу своје производе. Учествовали смо у Вршцу у данима бербе грожђа „Грожђебал“, од 19. до 22. септембра.

Манифестација „Златни котлић“ одржала се 22. септембра, у такмичењу кувања рибље чорбе и рибљег паприкаша на чарди „Флорида“. Учествовало је 27 екипа, углавном из Јужне Бачке. Жири у саставу: Александар Ристић, Владимир Шпер, Бранко Кнежевић и Чаби Ласло донео је одлуку да прво место у кувању рибље чорбе припадне екипи „Флорида“ из Бачке Паланке, друго екипи „Ђорђе Шербеџија“ из Младенова и треће екипи „Барачка“ из Бездана.

– У кувању рибљег паприкаша, прво место је освојила екипа „Слободни момци“ из Куле, друго „ПУР Јелена“ из Бачке Паланке и треће „Мало јачи играчи“ такође из Бачке Паланке. Највеселија екипа су „Фрајле“ из Бача, најсимпатичнија екипа „Не може нам нико ништа“ из Бачке Паланке, а најшармантнији су били „Кајакаши“ из нашег града. На крају „Златни котлић Бачка Паланка 2019“ освајају „Слободни момци“ из Куле. Награде су обезбедили бројни спонзори, а организатор, Туристичка организација општине Бачка Паланка је за освајаче златног котлића обезбедила ваучер за две особе, у питању је викенд у Венецији.

– Овакви догађаји гастрономског типа привлаче велику пажњу посетилаца, а нама дају шансу да презентујемо гастрономију овог краја. За учешће у наведеним манифестацијама желела бих се захвалити покрајинском Секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство, без чије подршке ми не бисмо могли на овај начин да организујемо манифестације, а исто тако и општини Бачка Паланка, која препознаје значај манифестација као значајну туристичку промоцију наше средине.

Претходни рад Туристичке организације није се огледао само у организовању и учешћу у + манифестацијама и промоцији, већ смо интензивно радили и на тражењу средстава за завршетак бициклистичке стазе од Бачке Паланке до Челарева, јер је то била једина деоница „Еуро-вело 6“ бициклистичке руте у Србији, која није била асфалтирана. Целог августа нас је пратило веома велико интересовање бициклиста да прођу алтернативном рутом Срем, Партизанским путем, који им одговара због амбијента Националног парка и непостојања фреквентног саобраћаја. Показали смо им села Нештин и Визић.

– Оно што отежава рад цело лето је нерешено питање просторија наше организације, јер зграда биоскопа, где смо смештени, се реновира. Били смо принуђени да се иселимо па сад радимо на неколико локација у граду, у згради Црвеног крста, Библиотеке и Стандарда, где нас заинтересовани могу да пронађу.